Singura modalitate de a ne elibera este iertarea. Iertarea, pe lângă multe alte lucruri, deschide ușile prosperității.

Iertarea ne permite să închidem o ușă, astfel încât, una mai bună și mai mare să se poată deschide. Este posibilitatea unui nou început. Este ca si cum te-ai întoarce înapoi la zero și, atunci când suntem la zero, totul este posibil. În zero, suntem din nou copii, deschiși, flexibili și curioși. Fără resentimente, griji sau așteptări.

În cântecul ei, Waka Waka, Shakira spune: “Trebuie să începem de la zero, pentru a atinge cerul!”

Dacă ești treaz, dacă știi cine ești cu adevărat, nu vei avea nici o problemă în a te ierta pe tine și pe ceilalti. Este mai ușor decât crezi. Nu ai nevoie să înveți asta pentru că ne-am născut știind cum să iertăm, este ceva natural în noi.

Ceva care m-a ajutat foarte mult pe plan personal, a fost să realizez că, atunci când eu nu iert o persoană considerând că nu merită, de fapt, îmi fac rău mie, nu celeilalte persoane. Apoi, vine un moment când trebuie să ne iubim suficient de mult pentru a nu ne mai face rău.

Vei observa că, în aproape toate filozofiile antice, iertarea este mereu prezentă ca una dintre cheile cu ajutorul cărora ajungem la pacea și fericirea după care tânjim .

În Ho’oponopono, tehnica străveche Hawaiiană de rezolvare a problemelor pe care o practic și o predau de peste 15 ani, nu este nevoie să-i spui celelalte persoane că o ierți. În schimb, lucrezi cu amintirile (programele) care sunt în tine, cu gândurile pe care le ai despre cealaltă persoană și/sau situație. Iertarea în Ho’oponopono este un lucru interior, deoarece nu este nimeni acolo în afara noastră. Ceea ce vedem în afara noastră sunt doar gândurile noastre despre oamenii sau situațiile din jurul nostru .

Nu este nimeni acolo în exterior care să ne facă ceva. Sunt doar amintirile și programele noastre și doar noi le putem șterge. De fiecare dată când apar astfel de situații, le spun (îmi spun mental mie): “Îmi pare rău, te rog să mă ierți pentru tot ceea ce este în mine, care a creat acest lucru!” Îmi asum 100% responsabilitatea, pentru a mă putea elibera și a mă întoarce la zero.

Este o acțiune interioară simplă și extrem de eficientă, pentru că ceea ce se șterge de la noi, se șterge și de la ceilalți și mai ales de la familie, rude și strămoși. 90% din problemele noastre provin de la strămoșii noștri.

Nimic din ceea ce se întâmplă acum nu are de-a face cu ceea ce se întâmplă în acest moment. Totul este despre amintiri. Oamenii din viața ta apar pentru a-ți oferi încă o șansă să te ierți pe tine în inima ta și să te eliberezi.

Desigur, cel mai important lucru, este să ne iertăm pe noi. În Ho’oponopono, nu știm niciodată cu ce amintiri lucrăm. Doar dăm permisiunea acelei părți din noi care știe ce este perfect pentru noi și care sunt aminirile pe care suntem pregătiți să le eliberăm și să le ștergem moment de moment. Noi toți avem gânduri limitative, cum ar fi: “Nu merit!”, “Nu am suficientă educație!”, “M-am născut sărac și voi muri sărac!”, de care nici măcar nu suntem conștienți, dar sunt obstacole pe care le-am pus în calea noastră. Și, deși acestea sunt la nivel subconștient, ne controlează și iau decizii în locul nostru tot timpul.

Durerea este inevitabilă, dar suferința este opțională. O problemă este o problemă numai dacă spun că este. De fapt, nu problema este problema. Adevărata problemă este modul în care reacționezi la situație. Toate situațiile din viețile noastre sunt o binecuvântare, chiar dacă nu pare așa. Spune “Mulțumesc!” tuturor acestor situații. Întoarce celălalt obraz, obrazul dragostei, și eliberează-te.

Mabel Katz