Nu îți dai seama că ești prizonierul fricii până când nu părăsești confortul canapelei pentru a face ceva diferit de ceea ce ai făcut mereu – poate ceva legat de adevărata ta pasiune și legat de misiunea ta în viață. Ceva asemănător se întâmplă peștilor. Un pește nu știe că trăiește în apă și nici nu crede că ar putea exista altceva decât oceane sau râuri. Diferența dintre oameni și pești este că ființele umane pot obține rezultate neașteptate atunci când îndrăznesc să iasă din zona de confort.
Cum bine știi, energia urmează gândul, deci dacă îți îndrepți gândurile și credințele către ceea ce îți întărește încrederea, credința în Univers și în tine, vei găsi impulsul de a te îndrepta într-o direcție diferită de cea cu care te-ai obișnuit … cu sau fără teamă.
Un fals sentiment de siguranță.
Poate te simți „bine”. Confortabil(ă). Poate că lucrezi opt ore, fără pasiune, dar cel puțin ai timp să te odihnești după aceea. Și ai început să crezi că viața e doar despre asta. Poate în copilărie, adolescență sau tinerețe, ai avut o pasiune pentru ceva ce ai fi vrut să faci, dar acum practic ai uitat. Te simți „sigur(ă)„, dar nu ești fericit(ă).
Ni se pare că frica apare atunci când luăm în calcul ceva nou, nu? Ei bine, aș vrea să-ți spun că frica era deja acolo; este aceeași frică care te-a ținut paralizat(ă). Așadar, atunci când luăm în considerare și decidem să ne angajăm în ceva nou, nu creăm noi temeri, ci, mai degrabă, temerile care au fost deja acolo, încep să reapară. Nu-ți face griji dacă îți este frică de necunoscut. De fapt, ar trebui să fii fericit(ă), pentru că datorită curajului tău, acele temeri pe care nu le-ai văzut până acum au reapărut și acum le poți vedea. Și dacă le poți vedea, poți face ceva în legătură cu ele.
Gânduri împotriva fricii.
Am putea avea gânduri care să ne ajute să scăpăm de teamă? Evident, în loc să ne concentrăm în mod repetat asupra unui trecut care ne-a făcut să suferim sau asupra unui viitor înspăimântător, ceea ce în mod evident ar alimenta temerile noastre, este mai bine să ne concentrăm pe lucruri care ne vor oferi confort și încredere.
Înlocuirea credințelor noastre înfricoșătoare cu unele mai constructive ar putea să ne ajute să ne gestionăm mai bine temerile; deși adânc în interiorul nostru, nu putem să eliminăm complet temerile noastre, avem puterea de a le controla. Frica este o emoție, energie și gânduri.
Adevărul este că vom avea întotdeauna temeri, atâta timp cât avem gânduri și credințe din trecut. Trebuie doar să ne detașăm de ele, în loc să le rezistăm. Avem nevoie să ne amintintim că nu frica este problema. Întrebarea este: ce avem de gând să facem cu frica pe care o simțim?
Spune „mulțumesc” temerilor tale și detașează-te de ele.
Ho’oponopono, arta hawaiană ancestrală, spune că temerile sunt amintiri și, ca în cazul tuturor amintirilor, odată ce spui „mulțumesc” și te detașezi de ele în loc să le reziști, ele nu te mai pot controla.
Recomandarea mea este să simți teama, dar nu-i permite să te controleze. Temerile sunt inevitabile; ele sunt acolo și vor continua să apară de fiecare dată când vrem să facem (sau trebuie să facem) ceva diferit. Permite-ți să le simți. Nu te teme de frică. Fă ceea ce ți-ai propus să faci. Spune fricilor „mulțumesc, dar nu mulțumesc, nu mă interesează„. Detașează-te, ai încredere și eliberează-te.
Mabel Katz