Realitatea noastră include toate programele noastre, amintirile, credințele, atașamentele, emoțiile și așteptările. Acestea au fost adunate în foarte mulți ani. Suntem orbi și surzi de veacuri. Suntem complet drogați, căutând dragostea, aprobarea și aprecierea în locuri greșite și de la persoanele nepotrivite. Căutăm succesul, puterea și lucrurile materiale, gândindu-ne că acestea ne vor “face” fericiți. Avem tendința de a încerca să schimbăm oamenii, deoarece credem că, dacă ei s-ar schimba, vom fi fericiți. Ne cedăm constant puterea considerând că fericirea noastră depinde de alte persoane și de circumstanțe externe.

Opriți lumea, vreau să cobor! Nu vă vine uneori să spuneți asta? Ei bine, suntem acum în mijlocul piesei, așa că trebuie să dansăm până când se termină. Dar putem schimba dansul și finalul, dacă ne detașăm. Este imperativ să ne trezim și să vedem lucrurile așa cum sunt ele în realitate. Trebuie să încetăm să mai lăsăm realitatea noastră falsă să ne controleze. Știu că este înspăimântător să ne detașăm de tot ceea ce am crezut că este real. Frica este inevitabilă, atunci când ne detașăm de cunoscut și îmbrățișăm necunoscutul.

Partea frumoasă despre procesul pe care îl învățăm prin Ho’oponopono, este că tot ceea ce căutați, tot ceea ce sufletul vostru râvnește, se află în acest necunoscut. Sigur, veți simți frica atunci când va veni vremea să vă detașați de realitate așa cum o stiti, dar trebuie să o faceți oricum. Trebuie să știți că, dacă sunteți dispuși să cereți ajutor, ajutorul va fi acolo pentru voi. Tot ce trebuie să faceți este să cereți, pentru că aveți liberă alegere. Universul nu poate interveni dacă nu-i cereți. Când practicați Ho’oponopono, în esență, ceea ce faceți este că cereți ajutor. Vă asumați 100% responsabilitatea pentru realitatea voastră și îi dați permisiunea lui Dumnezeu să vă ia de mână, să vă îndrume și să vă protejeze. Nu sunteți singuri. Cereți și vi se va da.

Fii dispus să observi frica, știind că tu nu ești frica. Tu ești mai presus. Făcând acest lucru, frica se va topi și va dispărea imediat. De îndată ce frica pleacă, va veni inspirația și te va ghida înapoi în paradis, chiar dacă doar pentru o fracțiune de secundă! Și atunci când va apărea următoarea amintire de îndoială sau teamă, continuă să te detașezi, clipă de clipă. Când frica apare, fă-mi o favoare: RESPIRĂ. Primul lucru pe care îl facem atunci când simțim frica este să ne oprim din respirat, așa că, doar acest pas mic te va sprijini mult să te eliberezi de temerile tale.

Gândiți-vă, aveți posibilitatea de a vedea universul așa cum Dumnezeu îl vede, fără frică. Este ca și cum ai vedea pentru prima dată, ca un nou-născut. Este șansa de o lua de la început. Fericirea pe care o cauți este în spatele fiecărui “Mulțumesc!” și “Te iubesc!”. Continuă să spui asta fricii, îndoielii, opiniilor și judecăților înainte de a te detașa de ele. Fii recunoscator fricii pentru că apare pentru a-ți oferi o altă șansă de te detașa. Este un ceas deșteptător bun, îți spune că este timpul să te trezești, să faci ceva diferit, sau poate că este timpul să te miști și să acționezi. Frica este ceva ce creem în mințile noastre, iar credința noastră în ea este ceea ce îi dă putere. De îndată ce devenim conștienți de acest adevăr, frica pur și simplu se dizolvă.

Mabel Katz